Mezen, kevers, sluipwespen en -vliegen. Zij spelen de komende vijf jaar een centrale rol in het nieuwe LIFE-project 'Ecologisch beheer van de eikenprocessierups zonder het gebruik van biociden.' Het project, onder leiding van provincie Antwerpen, zoekt de oplossing voor de overlast door de eikenprocessierupsen in de natuur.

De laatste jaren teisteren eikenprocessierupsen onze streken. De brandharen zorgen voor last aan ogen en luchtwegen bij wie in de buurt komt. De bestrijding kost gemeenten handenvol geld en het gebruik van biociden is slecht voor de gezondheid en de biodiversiteit.

"Een duurzame, ecologische en betaalbare oplossing voor de plaag van de eikenprocessierupsen dringt zich op", legt Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur bij provincie Antwerpen, uit.

"Omdat we al meer dan 25 jaar de aanpak en verspreiding van de rupsen coördineren op ons grondgebied, nemen we het voortouw in het project.

Samen met de Belgische en Nederlandse partners nl. Provincies Limburg (BE), Gelderland (NL), Noord-Brabant (NL), gemeente Sittard-Geleen (NL) en INBO (BE), zoeken we de komende vijf jaar naar ecologische manieren om de rups te beheren. Zowel gemeentebesturen, burgers als onze biodiversiteit winnen daarbij."

Ook in Limburg kampt men al jaren met de 'jeukrupsen'. Bert Lambrechts, gedeputeerde voor Milieu en Natuur bij provincie Limburg: "Het is een evenwicht zoeken in de Limburgse natuur waarbij de hoge natuurwaarde al jaren samen valt met veel hinderlijke rupsen waar we zo verstandig mogelijk willen mee omgaan.

Dit is een innovatief project ondersteund door Europa waar zowel de burger als de natuur kan winnen."

Project schakelt natuurlijke vijanden in om rupsen te beheren

De provincies streven naar de meest ecologische vorm van beheer, waarbij de (gezondheids)impact tot een minimum beperkt wordt en de biodiversiteit behouden blijft.

"De eikenprocessierups is een inheemse soort, het is dus niet te verwachten dat de soort hier verdwijnt. We willen de rupsen vooral beheren op plaatsen waar ze overlast veroorzaken voor burgers in Vlaanderen", legt Kathleen Verstraete uit.

"Tijdens de duur van het project zullen we in 5 provincies enkele technieken demonstreren en testen waarbij we op verschillende locaties de omgeving aantrekkelijk maken voor de natuurlijke vijanden van de rups", verklaart Kathleen Verstraete, expert bij provincie Antwerpen.

"We testen drie technieken en onderzoeken in welke mate deze leiden tot minder of kleinere nesten:

1. We trekken mezen aan door nestkasten te hangen. De mezen voeden hun jongen namelijk met onder andere eikenprocessierupsen.

2. We onderzoeken de effectiviteit van aangepast bermbeheer om sluipwespen en -vliegen aan te trekken, deze soorten parasiteren de eikenprocessierupsen.

3. We kweken de grote poppenrover, een belangrijke natuurlijke vijand van de rupsen, en zetten deze opnieuw uit op enkele testlocaties."

De proeven worden uitgevoerd op verschillende testlocaties in België en Nederland. Voor provincies Antwerpen en Limburg gaat het o.a. over Balen, Bocholt, Bree, Kinrooi, Lommel, Maaseik, Retie, Turnhout, Wortel-Kolonie.

Meer info

· Alle informatie op www.info-eikenprocessierups.be > LIFE-project

· Vacatures: In het kader van het project zoekt provincie Antwerpen een projectcoördinator en provincie Limburg een veldmedewerker, telkens voor een periode van vijf jaar. De vacature voor provincie Antwerpen verschijnt binnenkort in de vacaturedatabank van provincie Antwerpen.

· Provincie Antwerpen zet in op het behoud van de biodiversiteit en ondersteunt de nationale campagne #samenvoorbiodiversiteit.